Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mysiek
Moderator
Dołączył: 12 Lis 2006 Posty: 583
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jarotowo City...
|
Wysłany: Nie 19:40, 05 Gru 2010 Temat postu: Leśna Kuchnia |
|
|
Wrzucajcie pomysły na potrawy leśne - testowane i nie testowane na wypadach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Mysiek
Moderator
Dołączył: 12 Lis 2006 Posty: 583
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jarotowo City...
|
Wysłany: Nie 19:47, 05 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Siano szturmowe.
Potrawa powstała po rozwinięciu musli o cały szereg artykułów, o wielu wartościach odżywczych.
Sposobów przyrządzania jest nieskończenie wiele, my testowaliśmy takie:
Składniki:
Olej
Na patelni rozgrzewamy olej i do niego dorzucamy płatki owsiane, słonecznik i mieszamy do zrumienienia płatków.
Następnie odstawiamy z ognia i do naszej mieszanki dodajemy: suszone banany, mleko w proszku, kakao, miód, rodzynki i wszystko mieszamy.
Taka potrawa po dodaniu ciepłej wody(ale nie wrzątku) jest znakomitą bombą energetyczną mocniejszą niż isostar:D.
Koszt produkcji jest mały i można taką potrawę przechowywyać przez bardzo długi czas.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mysiek dnia Nie 20:51, 05 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mysiek
Moderator
Dołączył: 12 Lis 2006 Posty: 583
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jarotowo City...
|
Wysłany: Nie 19:50, 05 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj o miodzie:
"Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby." - Wikipedia
Ponadto miód zmieszany z wrzątkiem traci swoje wartości odżywcze - dlatego nie powinno się go rozpuszczać w gorącej wodzie(najlepiej w letniej)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mysiek dnia Nie 19:50, 05 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
pigwa
Administrator
Dołączył: 17 Gru 2007 Posty: 277
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: 82OODH
|
Wysłany: Nie 21:19, 05 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Paproć (orlica pospolita)- zawsze chciałem spróbować
"Starsze liście tej paproci są szkodliwe, spożywamy tylko młode pędy o ostrym smaku, zdejmując z nich włoski i gotując przez pół godziny. Korzenie są jadalne po ugotowaniu lub upieczeniu." Jacek Pałkiewicz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Koder
Corporal
Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:31, 07 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
To ja dam to co odkryłem ale jeszcze nie szamałem potrawa jest rzep polny(to badziewie co wam się do ubrań przyczepia). W tej roślinie można zjeść kłącza
No i legendarne ślimaki:)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Koder dnia Wto 12:56, 07 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paszczak
Administrator
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: DWC
|
Wysłany: Śro 9:17, 15 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Mysiek napisał: |
Na patelni rozgrzewamy olej i do niego dorzucamy płatki owsiane, słonecznik i mieszamy do zrumienienia płatków.
Następnie odstawiamy z ognia i do naszej mieszanki dodajemy: suszone banany, mleko w proszku, kakao, miód, rodzynki i wszystko mieszamy.
|
Zapomniałeś Mysio o cukrze który dodajemy jeszcze na ogniu do zarumienionych płatków
Ja dodam przepis na "pieczywo":
Jedynym niezbędnym składnikiem jest mąka i trochę wody do wyrobienia ciasta do którego możemy dodać prawie wszystko...np "spożywcze śmieci" z dna plecaka. Po wyrobieniu ciasta lepimy placki albo zawijamy na patyk i układamy na żar. Pieczemy do zrumienienia, ewentualne przypalone miejsca oskrobujemy nożem.
Na popitkę najlepsza bedzie herbata z lisci miety, lipy lub młodych pędów świerku:)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Paszczak dnia Śro 9:25, 15 Gru 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|